söndag 29 oktober 2023

Slutet på husbilssäsongen - Ett par dygn i Bohuslän.


Alltsedan vi kom hem från vår Europaresa har vi längtat efter åtminstone några nätter till i Laikan innan vi kör till vinteridet. Länge verkade det lite hopplöst; hade vi inte något inbokat var eller varannan dag så blåste det kulingvindar eller regnade på tvären.

Helt plötsligt såg det dock ut som om vi skulle få några dagar innan den snö som SMHI hotar ska komma. Vi packar ut våra duntäcken, rejält med varma kläder och lite mat och plötsligt var vi på väg västerut mot vårt älskade Bohuslän.

Vårt mål var Malmön, en av våra favoritplatser. Här är det campingförbud under högsäsong så vi har bara varit där på många dagsbesök och varit ute och vandrat på alla de fina lederna som finns på ön. 

Visst är det härligt med sommar.....

Vi kallar det ofta för Bohus Malmön men det är egentligen bara postadressen och ön heter kort och gott Malmön. Här finns ca 250 bofasta medan befolkningen mer än tiodubblas under sommarmånaderna.

Malmöns historia rymmer mycket stenhuggeri. Den första stenbrytningen startade redan 1830. På 1930-talet gick stenhuggerinäringen kraftigt tillbaka, så även på Malmön, men den fortsatte ändå i minskad omfattning, och upphörde inte helt förrän 1977.

Färjan från Tullboden till Malmön går varje halvtimme och snart är vi ute på ön.


Vi har siktat in oss på en av fricampingplatserna på västra sidan av ön och den här torsdagseftermiddagen var vi definitivt den enda husbilen här ute så vi valde en plats med utsikt mot Hållö. Vi hade planerat att grilla men vindarna var både kraftiga och iskalla så det blev både "komma-fram-öl och plockmat inne i värmen istället.




Nästa morgon har det mojnat så efter frukost ger vi oss iväg längs Soteleden, vars etapp 8 går Malmön runt. Den går precis förbi vår nattplats så vi fortsätter söderut över klipporna.




Den här karga naturen tycker vi är så otroligt vacker och den röda bohusgraniten skiftar i olika nyanser där vi vandrar över hällar och stenskravel efter alla de stenbrott som funnits här.





När vi passerar Kvarnvik där det på sommaren blommar mängder med kaprifol och nyponrosor i snåren passerar vi en kaprifol som fortfarande håller ut.





Det blir en rejäl promenad på strax under milen och då går vi ändå inte längs östsidan som är lummigare och där man passerar den härliga stranden Pärlane, som sommartid ger lite medelhavskänsla med finkornig sand och vatten som skiftar i turkos.

Längs vägen såg vi stora samlingar med sidensvansar som kalasade på bären i träden, men inte var det lätt att få dem att fastna på foto.


Väl tillbaka vid bilen har jackan öppnats och vantarna åkt av och vi njuter av en välförtjänt lunch innan vi åker vidare i ett Bohuslän som kommit in i en skön höstlunk.



 

15 kommentarer:

  1. Det är något visst med de karga öarna, som inte finns här uppe mer än ute i havsbandet. När jag tänker efter, så är våran fina kaprifol ett skott, som jag tagit på Orust för många många år sedan. Tycker du lyckades riktigt bra med bilden av Sidensvansen. Vi hade finbesök av en stor Domherre i morse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker de här klipporna är så fina och slutar aldrig längta dit ut. Det är nog fler än du som har kaprifoler i trädgården som kommer från vilda skott. Det var Lars som jagade sidensvansar med kameran och på det här fotot fastnade åtminstone tre även om de inte är helt lätta att hitta bland grenarna. När jag bodde i Varnhem kom alltid en stor flock då här års och åt rent i vår Aroniahäck. Så fina de är!

      Radera
  2. "Vår bästa tid är nu" .... eller har den passerat med några veckor? Vi älskade att fara ut varje helg med husbilen, inte minst under hösten, eller ända fram till jul och även över nyår, när trängseln är borta. Sedan vi flyttade ut på landet och till vårt älskade nya hem, har det blivit allt färre resor med bussen. I år bara en enda resa sedan semestern. Vinterdäcken har inte varit påsatta på flera år.
    Allt gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. För vår del blir det inga fler resor nu i höst. Laikan är ingen bil för vinterresor och vi har inga vinterdäck till den så nu var det härligt att få ett par fina dygn innan det blir sista rycket med städ och röj.
      Håller tummarna för ditt sjukhusbesök idag.

      Radera
  3. Så härligt att ni kom iväg några dagar. Vilka otroligt vackra klippor. Jag har förstorat varje bild för att riktigt se färgerna och detaljerna. Det måste vara magiskt att gå där. Och när sidensvansarna börjar dyka upp i flockar, då känns det att vintern närmar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ett par riktigt fina dagar. Visst är granithällarna alldeles underbara och de här kala klipporna är så vackra. Sidensvansarna dök alltid upp i vår Aroniahäck varje höst och sedan fanns inte ett bär kvar efter deras framfart.

      Radera
  4. Vi har varit på Malmön också, stod på pensionatet en natt för kompisar (husbil33) jobbade där. Promenerade och cyklade runt och tyckte också om ön. Gillar kargt! Sidensvansar är vackra, glad du fick med en på bild i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det vackert med Bohusläns karga klippor. Jag har sett att husbil33 jobbat på pensionatet på somrarna.
      Sidensvansar tycker vi är fina men inte är de lätta att fotografera så bråttom de hade. Det är som en synvilla men det finns faktiskt tre sidensvansar på bilden.

      Radera
  5. Håller med er om att den karga naturen i Bohuslän är vacker o lockande . Fin avsluta på er husbils säsong och riktigt fina foton. Nu får ni natta Laikan och pyssla med era foton i vinter. Säkert kommer ni att planera för nya resmål som ni kan göra till våren.
    Kram Lis

    SvaraRadera
  6. Det försvann ett a . Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu återstår bara att natta Laikan men nu har vi Ellen här ett par dagar så det går vänta till slutet av veckan.
      Det blev ett par fina dygn ute i Bohuslän som slut på säsongen och visst har vi planerat in några utflykter och upplevelser framöver!

      Radera
  7. Vilket bra resmål! Instämmer helt i att Bohuslän är fantastiskt. Inte minst Malmön. Har varit här mycket förr, både på Malmön och inte minst i Bohuslän. Och arr komma nu när semesterfirarna rest hem är ju en speciell upplevelse. Inte alls svårt att förstå att Bohusläns landskap och hav är grunden i många svenska visor. Och fantastiskt att det är så tillgängligt som det är. Kan dock förstå att det är campingförbud i högsäsong.
    Verkligen en fin avslutning på husbilssäsongen.
    Stort tack för besöket i vackra bilder och fin text.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bohuslän är utan tvekan en av våra svenska favoriter och då gärna de lite karga öarna som Malmön och Ramsvik. Visst är det extra skönt att komma hit när semesterfirarna åkt hem även om det blev extra sent i år.
      Visst förstår vi att det är campingförbud i högsäsong men när vi vandrat på ön har vi sett husbilar där mitt i juli med markiser och utemöbler och när vi pratade med dem tyckte de att det inte gjorde något…..

      Radera
  8. Vilken tur att vädret skärpte till sig så att ni kom i väg på en avslutande tur. Ett väldigt vackert resmål med tilltalande vyer och natur. Kan förstå att ni inte behövde trängas i alla fall :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja inte behövde vi trängas. Vi mötte ett fåtal, mestadels hundägare, som var ute på promenad. Det blev en riktigt fin dag om än kallt men vi var väl klädda i många lager…

      Radera