fredag 19 maj 2023

Svaneke, vår första heldag på Bornholm.


Denna vår första hela dag på Bornholm har vi till stor del ägnat åt Svaneke, den alldeles underbara orten på öns nordöstra hörn. 2022 blev Svaneke korat till Danmarks vackraste småstad och trots att vi bara besökt ett fåtal kan vi förstå utmärkelsen.


Vi parkerade nere i hamnen på Østergade, en plats där man enligt Park4night även kan övernatta.


Svaneke grundades som en köpstad 1555 och det var också en av köpmännen som 1816 stod för en utbyggnad av hamnen, vilket gjorde att staden fick ännu mer handel och liv.

Svaneke är också känt för sitt sillrökeri, vilket vi naturligtvis besökte. Tyvärr var dagens rökta sill slut så lite rökt makrill fick följa med hem till kvällsmat.



Ända sedan mitten av 1700-talet har man bryggt öl här. Vi köpte med oss tre olika sorter för en ölprovning när vi landat för kvällen.


Vi strosar runt i hamnen och kommer förbi ett monument om barken Svanen, från 1857, ett av de största skepp som byggts i Svaneke. 2007, alltså 150 år efter att Svanen byggdes, började man bygga det här projektet efter originalritningarna och 2015 kom hon på plats här i Svanekes hamn.



Vi strosar gata upp och gata ner och blir bara glada av alla välskötta, ofta solgula hus och korsvirkeshus (som vi tycker så mycket om).



Snart blir vi sugna på något gott och vi har förstått att ett besök på Bornholms Ismejeri, på Postgade 3 är ett måste. Här har de tillverkat glass på i princip lokala råvaror sedan 2006. Vi testade blåbär/saltcaramel resp. rabarber/lakrits. Glassen kunde vi avnjuta i trädgården bakom affären och Oj så gott det smakade.




Uppe vid torget hittade vi Svaneke Køpmandshandel, ett underbart litet ställe, inrett som den gamla handelsbod det varit. De sålde mängder med specialiteter från Bornholm, t ex senap, honung och produkter av havtorn. Dessutom teer, kaffe mm mm. Inte behöver vi tillägga att det doftade underbart i den lilla lokalen.




Sedan blev det också ett besök uppe vid kyrkan, målad i en läcker rödorange färg. Den var enkel men ljus och vacker inuti.



När vi sett oss mätta på Svaneke fortsatte vi en knapp mil söderut till Nexø, Bornholms näst största stad, efter Rønne. Här sökte vi upp en parkeringsplats för husbilar nere i hamnen för övernattning. Här stod redan en dansk husbil så när vi var på plats tog vi en promenad fram till centrum, där vi hade tänkt oss en skön stund på en uteservering. Här blev vi tyvärr rejält besvikna. Jämfört med Svaneke var Nexø mycket tråkigare så vårt tänkta besök på någon uteservering blev istället en härlig kväll i solen utanför husbilen och här i lä var det första gången de långärmade tröjorna åkte av.



I morgon fortsätter vi vår upptäcktsfärd på Bornholm!


 

 

13 kommentarer:

  1. Härgjord glass är viktigt att smaka! :) Ser fint ut, och en kväll i solen intill husbilen är väl ett alldeles utmärkt sätt att runda av dagen.Blir nog ett 150-600 här så småningom...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt härlig dag i fina Svaneke utan alltför mycket folk, trots långhelg! Skoj att planera för teleobjektiv. Jag trodde fel, Lars har ett Tamron 150-600, som han är nöjd med men skarpast bilder upp till 500.

      Radera
  2. Hela ert inlägg var fyllt av glada färger, men för oss är det ändå en vit fläck på kartan. Jag brukar tänka när jag kommer från södern i Europa och når norra Tyskland, nu liknar det mer och mer Sverige. Samma sak gäller delar av södra Skåne som liknar Danmark. Detta inlägget var Danmark på riktigt. Känns gemytligt och utan trängsel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt fin dag i Svaneke, soligt, lugnt och skönt, samt lagom med människor på gatorna. Jag har varit på Bornholm för drygt 30 år sedan med husvagn och tre barn så den gången var det mest bad och glass som gällde. Nu tycker vi det var dags för ett återbesök och en premiär för Lars.

      Radera
  3. Svanells är Bornholms pärla i vårt tycke. Så mysigt och charmigt. Längtar dit
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaneke är verkligen en pärla! Nu har vi hamnat i Gudhjem där vi ska bo på campingen de tre sista nätterna. Har fått lite problem med bodelsbatterierna så därför är det skönt med el.

      Radera
  4. Visst är Bornholm en riktig pärla även om det just nu blåser en iskall nordanvind överallt…
    Förstår att ni gärna reser hit, det är ju inte långt till Ystad för er.

    SvaraRadera
  5. Instämmer helt! Svaneke är väldigt fint och helst i gott väder. Har haft just Svaneke som "bas" när vi ibland varit på Bornholm. Jätteroligt att läsa ert inlägg och njuta av text och vackra bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid skoj om du gillar våra inlägg och visst är Svaneke fint! Vi tycker Bornholm nästan är lite exotiskt trots att det ligger så nära Sverige.

      Radera
  6. Vilken trevlig dag ni fick, det ser så mysigt ut. Färgen på kyrkan var fräck, man vaknar till och fin enkel var den inuti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaneke var nog den allra finaste orten på ön. Visserligen hann vi inte runt till alla, men mysigt var det!

      Radera