tisdag 5 juli 2022

Utflykter på Kullahalvön.



När vi stod på Bananpannkakans ställplats tog vi husbilen och åkte iväg på en utflyktsdag i omgivningarna. Vi styrde västerut efter kusten och vårt första stopp blev Krapperups slott.
Krapperup är ett gods på skånska västkusten som ligger tre mil norr om Helsingborg och strax söder om Kullaberg och Mölle. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park som är öppen för allmänheten året runt. Själva slottet är dock endast öppet för guidning av förbokade grupper.




Krapperups slottsträdgård är en prunkande grön park med en blandning av stora träd, exotiska växter och rhododendron. I den mysiga trädgården kan man ströva omkring på slingrande stigar, njuta av rosor och fantastiska rhododendron när de blommor men även av stora lummiga träd som skyddar mot solen under varma sommardagar. I slottsparken finns även en fin rosodling med över 600 rosplantor fördelat på 35 olika sorters rosor. Nu var vi en dryg månad för sent här för att få se de enorma rhodedendronbuskarna blomma, vilket Husbil och resor har visat i bilder på sin blogg. 


Nu fick vi njuta av rosorna istället, som både blommade och doftade.






I den gröna parken som ligger sydväst om slottet ned mot Öresund finns spännande, slingrande gångar. Runt den vackra guldfiskdammen med Kina-inspirerade röda broar växer både vanliga och mer okända lite exotiska växter.



Nils och hans hustru Ellen Gyllenstierna lät anlägga den park som finns än i dag och självklara inspirationskällor var bland annat Sofiero och Norrvikens trädgårdar
.

Här på Krapperup har man också många kulturella evenemang. I gårdsmuseet tittade vi på en ny fotoutställng med foton på slottet tagna av en lokal fotograf. I Konsthallen fanns en utställning ; Surrealism möter naturalism, med verk av bl a Salvador Dali och Anders Zorn. Sedan finns det också en mysig kaffestuga, men vi var inte fikasugna vid denna tidpunkt så vi fortsatte förbi "Syndens näste", Mölle och åkte ut till Kullens fyr och naturreservat. Kullaberg – så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här finns också ett helt unikt växt- och djurliv – allt förklarat och satt i sitt sammanhang på besökscentret naturum Kullaberg längst ut på halvön vid Kullens fyr.



Vi hade nog tänkt oss en vandring runt någon av lederna som finns här ner mot stränderna med sina grottor, men idag blåste det häftiga vindar så det var precis att vi höll oss uppräta. Vi började istället med ett besök på Naturum innan vi gick upp mot fyren.


Det är Skandinaviens ljusstarkaste fyr som vägleder båtarna i ett av världens mest trafikerade vatten. Den är belägen 78,5 meter över havet och kan ses på fem mils avstånd och ägs idag av Sjöfartsverket. 


I över 1000 år har här funnits någon form av en fyrplats med ljus för att vägleda sjöfarare, kanske en av den här typen? 



Här blev det fika med nybakta kardemummabullar, i lä av fyren.

Sedan åkte vi vägen tillbaka och gjorde ett stopp nere i Höganäs hamn. Här promenerade vi bort till badet där en del trotsade vågorna och tog sig ett dopp. 


Sedan gick vi ut på piren där väggen pryds med keramikplattor som ortsbor gjort under drygt tio år och som är ett tidsdokument av aktuella händelser både lokalt i Kullabygden och utanför.




Längst ut på piren finns det fina konstverket, Öppen hand, gjort av Kerstin Ahlgren, 2003. Bronsstatyn invigdes till 60-årsminnet av danska judars flykt över sundet, undan nazisterna.



Sedan var det dags att återvända till Bananpannkakan. Nästa dag åker vi några få km för att hälsa på hos Lars syster och svåger i fina Viken. Då hade vi bestämt att vi skulle göra en liten utflykt och luncha hos Flickorna Lundgren på Skäret.
Flickorna Lundgren på Skäret är Sveriges äldsta och mest berömda trädgårdscafé. Det öppnade redan 1 maj 1938 av sju systrar Lundgren. Redan från första stund hade de höga ambitioner vad gäller kvalitet på sitt hembakade bröd i den prunkande trädgården kring den lilla torpbyggnaden med anor från 1700-talet. 


Under kommande decennier drog trädgårdscaféet till sig allt större besökarskaror. Vår nuvarande kungs farfar, Gustaf VI Adolf, var en flitig gäst fram till sin död 1973. Han gillade allt: inte minst kaffet med vaniljhjärtan. Genom honom blev Flickorna Lundgren på Skäret en angelägenhet för hela svenska folket. Eftersom varmköket är stängt måndag och tisdag fick vi nöja oss med smörgås. Lars och Leif såg mer än nöjda ut med sina enorma räkmackor, med mycket gott på och våra lite mer ordinära mackor smakade också bra. Sen kan vi väl tillägga att smakar det så kostar det....men det är ju inte var dag vi fikar på sådana ställen.


Efter en trevlig kväll hos Gullmaj och Leif, med hemrökt lax på tallriken och rosevin i glaset sov vi gott utanför deras innan det var dags att fortsätta vår Skånefärd.


11 kommentarer:

  1. Det är från det ena till det andra. Ni är verkligen äventyrslystna just nu.
    Alltid trevligt att läsa och se bilderna på er blogg och se vad mina ägare kan inspireras av.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så att vi kanske blivit extra sugna på resor och upplevelser efter de senaste åren och visst är det kul om vi kan ge lite inspiration. Det hämtar vi på många bloggar!

      Radera
  2. Nog kan det blåsa vid Kullens fyr allt , bra att ni inte gick ut på stigarna. En gång hamnade jag i, från sol till hagel på några minuter. Vilken fin slottsträdgård med vackra rosor och så kom ni till Lundgrens, visst är det lite småmysigt där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krapperup slottsträdgård var fin men är nog ännu vackrare när de enorma rhododendronbuskarna blommar! Systrarna Lundgrens café var också en mysig upplevelse.

      Radera
  3. Så vackert och så gott!

    Nu försöker jag orka läsa och kommentera på andra bloggar igen, vi får väl se hur det går med det :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att du fått komma hem från sjukhuset! Sköt nu om dig riktigt bra!

      Radera
  4. Tyvärr blir det inget besök vid Nimis. Vet inte om jag klarar vägen ner när det är regnigt och halt. Annars har vi haft härliga dagar på Kullahalvön.

    SvaraRadera
  5. Jag brukar säga att ögat äter minst lika mycket som magen. I detta inlägget blev båda väl tillfredsställda.
    Allt gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att både ögat och magen ska njuta! Räkmackan gav njutning för alla sinnen och rosorna var en fröjd för ögat!

      Radera
  6. Vilka fantastiska platser ni besöker. Flickorna Lundgren på Skäret ser ut att vara hämtat från en saga. Jag hade också betalat lite extra för att få sitta på detta mysiga ställe. Som ni skrev, det är ju inte varje dag man befinner sig där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gamla torpet och trädgården hos Flickorna Lundgren på Skäret var verkligen mysigt och visst finns det många fina platser att besöka i Skåne (och resten av vårt vackra land också).

      Radera