onsdag 3 juni 2020

Vackra Kinnekulle!


I söndags hade vi bestämt att vi äntligen skulle göra en vårtur till Kinnekulle. Enligt säkra källor blommade ramslöken på Munkängarna som allra ymnigast just nu och vi valde medvetet söndag - måndag i förhoppning att de flesta helgbesökarna åkt hemåt.
Vi hade tänkt övernatta i det fantastiska stenbrottet på berget och så här på söndagskvällen blev vi ca 15 husbilar som fricampade där och då hade vi gott om plats. Tack och lov slapp vi uppleva det som bloggen Våra Husbilsresor 
skrev om efter Kristi himmelsfärdshelgen med 100-tals bilar på plats. 


Stenbrottet på Kinnekulle är ett 40 meter djupt stenbrott där kalksten brutits mellan 1892 - 1979 då Cementa lade ner sin verksamhet i Hällekis. Då hade fantastiska 80 miljoner ton kalksten brutits.Den lilla sjön i brottet anlades på1980-talet för att rädda grundvattenförsörjningen till Munkängarna, som ligger nedanför.
Numer har det blivit ett uppskattat rekreationsområde med promenadvägar, grillmöjligheter och i dammen finns regnbågsöring inplanterad. Fiskekort krävs.
Vi tog en fin kvällspromenad runt brottet och den här underbara kvällen hade många sökt sig ut med kvällspicnic och grillar.


Den här miljön bjuder på otroliga vyer och lockar till massor med foton. 



Sedan satt vi ute länge och bara njöt. Det var verkligen en kväll när svensk försommar är som allra bäst!
På måndag förmiddag kom Lisa (med bloggen Lisas Hjulhus), Manfred och lilla Cissi. De hade med sig en packad fikaryggsäck så vi vandrade iväg mot Munkängarna för att njuta av drivorna av ramslöksblommor och den svaga vitlöksdoften som kändes i luften.

 




Namnet Munkängarna härrör troligen från tiden fram till 1400-talet då Råbäck tillhörde Vadstena kloster. området har varit naturreservat sedan 1970-talet och syftet är att bevara ett ädellövskogsområde, öppna ängsytor och en orörd klevkant.


Vi fortsatte vår promenad ner till Råbäcks hamn med stenhuggeriets röda byggnader. 



Här anlades Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri 1888, som ett av de första maskinellt drivna stenhuggerierna och ett tusenårigt hantverk omvandlades till industriarbete. Verksamheten drevs fram till 1970. Här kan man nu gå med på guidade visningar på det gamla stenhuggeriet, men dessa är inställda tills vidare p g a känd orsak.
Vid hamnen finns en populär ställplats och man har också ställt ur rustika stenbord. Här fikade vi innan vi travade tillbaka till stenbrottet.


Efter att vi vinkat "på återseende" till Lisa och Manfred åt vi en enkel lunch och gjorde oss klara för hemfärd.


Det blev ett sista stopp vid Österplana Hed och Vall. Det är nog Sveriges enda alvarmark utanför Öland och Gotland. Alvarmarken kännetecknas av kala kalkhällar och ett tunt jordlager på kalkberget. Här växer ett tiotal arter av orkidéer och främst de vårblommande Sankt Pers nycklar vid Österplana kyrka är en stor attraktion. Visst får man offra sig lite för att få till bilder på skönheterna...





Sedan var det bara att åka hemåt och sammanfatta vår första tur med Laikan med ett VG.





12 kommentarer:

  1. Oj vilken mäktig bild där du sitter mitt ibland Ramslöken.
    Ni besöker så trevliga platser som ofta hamnar i mina ägares bucketlist. Ser dock mycket trevligare ut med få husbilar än vad jag och ägarna såg senast, otroligt många husbilar där. Så ert beslut att åka efter helgen var ju verkligen helrätt.
    Fortsatt trevlig vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att vi kan ge några tips på platser att besöka. Det är väl en av sakerna som är kul med att läsa bloggar. Visst är ramslöken häftig när den blommar så långt ögat kan nå!

      Radera
  2. Så trevligt att få umgås med er lite i ramslökslandet. Finaste tiden nu och vardagar har man gott om plats och slipper trängas med många andra. Nästa gång vi ses hoppas jag det kan bli lite grillning nånstans i vår vackra omgivning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för gott fika och trevligt sällskap!
      Ha det så gott på kusten och hoppas på god fångst vid fisket!

      Radera
  3. Så himla fina ställen ni hittar! Läckra bilder som fångas närgånget ;-)

    Vi brukar också undvika fredag-lördag för våra minisemestrar. Skönt om det inte är alltför mycket folk i farten :-)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt att kunna njuta utan att behöva trängas med massor med folk, speciellt i dessa tider.
      Nog är det vackert på försommaren här hemma i Sverige.

      Radera
  4. Kinnekulle och munkängarna är vackra när ramslöken blommar. Vi har varit där några gånger. Jag har en väninna, som tidigare bodde i Vara och då blev det besök på Kinnekullen med henne och maken. Vi har även stått med Ellen, där ni gjorde, men då var vi rätt ensamma.

    Härligt att ni är nöjda med bilen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror Stenbrottet har blivit otroligt populärt som övernattningsställe och Kinnekulle har nog slagit rekord i besökare den här våren då alla turistar på hemmaplan.
      Hur som helst är det ett otroligt vackert berg

      Radera
  5. Fantastiskt med ramslöken! Skönt att det inte var så trångt, stenbrottet verkar trevligt. Och så härligt att nya bilen får VG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har väntat med vårt Kinnekulle besök tills ramslöken stod i full blom och nu var verkligen rätt tid! Det kommer troligen en del barnsjukdomar på husbilen men i stort är vi riktigt nöjda

      Radera
  6. Det är verkligen så fint där! Kul att ni fick uppleva full blomning av ramslöken. Fina bilder som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar våra bilder. Det var nog den mest otroliga ramslöksblomning vi sett, så häftigt!

      Radera