söndag 26 januari 2020

Street Art i Falköping



Den offentliga konsten i Falköping har länge bestått av verk från traditionella konstnärer. På senare år har gatubilden kompletterats med flera färgstarka verk från internationella konstnärer. Street Art - eller gatukonst - präglar numera delar av staden, mycket tack vare medlemmarna i Galleri Rizoma.
Rizoma drivs genom ideellt arbete, men de har fått stöd från regionen och kommunen. Föreningen anordnar aktiviteter för barn och unga och medlemmarna bidrar till stadsvandringarna i Falköping. Tyvärr kunde vi aldrig gå med på någon av de guidade konstvandringarna i somras, men hoppas vi får nya chanser i år. Rizoma har bjudit in gatukonstnärer från t ex Mexico, där gatukonsten har en lång tradition, till Falköping och arrangerat tre upplagor av Street Art-festivalen,som hade ett uppehåll 2019 men återkommer i år.
Allting började när Falköpingskonstnären Dano Wilhelmsson på eget bevåg skapade den stora väggmålningen "Framtiden" vid Trädgårdsgatan. 


Eftersom han saknade tillstånd fick han böta för målningen.
Samtidigt inleddes en dialog med kommunen som så småningom kunde ge konstnärerna de tillstånd som behövdes. Gatukonstnärer har fortsatt att måla elskåp...


 ...och stadens tunnlar och undergångar. Kommunen, som egentligen hade tänkt att måla tunnlarna vita, ställde sig positiva till de här nya konstformerna.


Överlag har reaktionerna varit positiva och som en följdverkan finns ovanligt lite "fulklotter" i staden.Numera tror jag de flesta Falköpingsbor är riktigt stolta över vår häftigt utsmyckade stad.
2018 gav Falköpings kommun, med stöd av Folkhälsorådet, ut kartan "Follow your Art". 


Den innehåller sex olika promenader där den offentliga konsten är utmärkt och förklarad. 


Det är en härlig blandning med allt från traditionella statyer, som Kalkarbetarna av Jalmar Lindgren, 1969, som är en hyllning till de arbetare som slet i den en gång så betydelsefulla kalkindustrin i Skaraborg...


...till "Little man with shopping bag" från 2017. Naturligtvis finns den lille mannen med ICA-påsen i gångtunneln vid ICA Maxi.


På lördagen när en blek januarisol lyste över staden gav vi oss ut med kameran i högsta hugg för att föreviga en del av Falköpings nya konst. Vi följde till stor del "Hälsoslingan", som är en 8 km lång gång- och cykelväg runt staden och här bjuder vi på en del av de otroliga konstverken.
En av våra absoluta favoriter finns i tunneln under Bangatan och järnvägen; Astral Dream av Amara Por Dias, 2017.

 
 Ett elskåp har prytts med Ållebergs ryttare, Mario Maplé, 2017. 


Det är en lek med en av Falköpings mest kända symboler. Enligt en sägen finns tusen ryttare med gyllene rustningar inne i Ålleberg, redo att rycka ut om fara hotar bygden. Han står som staty i en av våra rondeller och en mindre variant finns i många hem så även i vår hylla.


Vår en gång så grå och tråkiga bowlinghall har också blivit färgglatt utsmyckad. På långväggen har två konstnärer målat av varann på vardera sidan om Greta Garbo...



...och att det spelas bowling här inne lär väl ingen undgå att se! 

I en annan tunnel har en mexikansk konstnär hyllat  sin by genom att måla av kvinnorna i sin by och det här är en annan av våra favoriter!




Så här fortsätter det på de flesta ställen i staden och vi har flera av promenaderna kvar att utforska.
Visst är det häftigt med Street Art!!!!


 



18 kommentarer:

  1. Håller med dig. Vi har också en del av Street art men även långt upp på husväggarna. Kul när konstnärerna låter oss få ta del av deras verk gratis. Såg en hel del Street Art i Spanien också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Street Art fint när det är duktiga konstnärer som utför det.

      Radera
  2. Spännande och fint när dessa kreatörer får agera på detta vis. Hoppas nu ingen annan kommer och förstör / målar över de fina målningarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittills har de här målningarna varit förskonade för kladd och förstörelse. Hade de inte funnits i t ex tunnlarna hade det nog sett bedrövligt ut, med kladd och kludd...

      Radera
  3. Oj !! det måste jag kolla på nån gång när jag besöker Falköping . Är ju jättefint. Tycker dessa konstnärer som visar upp sina konstverk på utomhusplatser oftast är helt fantastiska. 👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är ju här i stan ibland så det är väl värt en promenad!

      Radera
  4. Hoppla, nu får det bli en "artwalk" i Falköping i sommar. Plus det givna besöket på Falbygdens ost.
    Tack för ännu ett restips!
    Husbilshälsningar från Malaga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer ni till Falköping är det verkligen värt en promenad runt stan. Kul att kunna tipsa om sevärdheter även på hemmaplan även om husbil i Malaga låter underbart just nu!

      Radera
  5. Tack för den promenaden med väldigt många fina verk. Garbo och Astral dream var vackra och blev så glad för korvhundarna hahaha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det häftigt med Hot dogs! Nu hoppas vi det blir fler häftiga konstverk och en ny festival den här sommaren!

      Radera
  6. Oj där var det väldigt mycket fin konst :) Kul att denna konst får synas mer o mer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul att de här duktiga konstnärerna blir accepterade och uppskattade även här i Sverige.

      Radera
  7. Kul med street art! Vi har gått på såna promenader i flera städer, och det blir lite annorlunda och roligt sätt att se sig om. Och skönt om man slipper "fulklottret", det vill ju ingen ha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul med street art. Vi har pratat om att åka till Borås och gå en konstvandring. De är kända för sina enorma väggmålningar.

      Radera
  8. Så härliga målningar. Såna ser man sällan i Sverige men väl i Sydeuropa. Så kul! Det får vi lägga på minnet för ett besök i Falköping.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tror att det förhoppningsvis börjar bli vanligare i Sverige också. Borås t ex ska visst ha riktigt mycket Street Art så vi funderar på att åka in där och titta vid tillfälle.

      Radera
  9. Fint! "Framtiden" har jag sett från bussen :-) Ser att Amara Por Dias målat här också.

    SvaraRadera