Dagen var som gjord för en långpromenad på Hälsoslingan, en drygt 8 km lång promenad- och cykelväg runt Falköping.
De flesta av alla vackra löv låg numera i drivor på marken, men här och var fanns fortfarande några träd, vars färger brann mot den blå himlen.
Sedan hann jag också med ett besök på Falköpings mest berömda turistmål (om man bortser från Hornborgasjön under transäsongen), nämligen Falbygdens Ost. Vi brukar åka dit för våra ostinköp och kommer ofta hem med diverse delikatesser i påsen, för sådana finns det gott om förutom alla underbara ostar.
Nu var deras julmarknad i full gång. den startar varje år den 10/10 kl. 10. (I år var det kö utanför kl. 7:30 med tomteklädda besökare (folk är inte kloka)).
I kväll firade vi en dag försent (må vi bli förlåtna av alla entusiaster) Grynkorvens Dag.
2005 utsågs Grynkorv till Skaraborgs Nationalrätt och samtidigt bildades det illustra sällskapet Grynkorvens Vänner. Enligt dem är årets viktigaste dag den tredje torsdagen i oktober då Grynkorvens Dag firas på flera ställen runt om i Skaraborg. Sällskapet verkar för att få detta som en röd dag eller, som det står i stadgarna, "teminstingen flaggdag". Igår var det största firandet i Vara Konserthus där det bjöds på buffé med Grynkorv från fyra olika tillverkare.
Sedan har man en Grynkorvsfestival i Skövde i september där årets grynkorv röstas fram. I år delades det prestigefyllda priset ut av Anna Maria Corazza Bildt.
En Grynkorvsakademi finns också med 18 tallrikar. Dessa är fördelade mellan lokala Grynkorvsvänner och mer namnkunniga som bl a Leif Mannerström och Tommy Myllimäki.
Sällskapets årsavgift varierar eftersom den fastställs "till belopp motsvarande vad två kilo Grynkorv kostar till ordinarie pris över disk på årsmötesdagen hos en i Skaraborg etablerad livsmedelsdetaljhandel. Vilken avgör styrelsen".
I år var därför årsavgiften 118 kr för de nästan 750 medlemmarna.
Grynkorv avnjuts oftast med potatis och pepparrots- eller senapssås. Potatismos och lingon är också gångbart, men ikväll gjorde vi ett gott rotmos till delikatesserna.
Tänk att vi som bor så nära, aldrig besökt Falbygdens ost, det är så man skäms. Vi får nog ändra på det till nästa år. Grynkorvens dag hade jag aldrig hört om förut, alltid lär man sig något nytt när man läser bloggar. Ätit har vi gjort, men det var länge sedan sist, och gott är det med rotmos till.
SvaraRaderaDet är väl ofta så att det man har på nära håll blir inte besökt, medan man åker långa vägar för att besöka diverse sevärdheter. HHur som helst är det både trevligt och gott att göra ett besök där.
RaderaGrynkorv har blivit lite kult just här o.kring!
Mmm, vilken härlig ostbutik! Grynkorv ... det har jag nog aldrig smakat faktiskt ;)
SvaraRaderaFalbygdens Ost är nog en av Sveriges största och mest välsorterade ostbutiker och väl värd ett besök om ni har vägarna förbi.
RaderaJag har en gammal skolkamrat som bott i Stockholm i många år. Så länge hon hade föräldrar i livet här nere bunkrade hon just Grynkorv vid sina besök här, eftersom det då inte fanns att köpa där uppe. Hur det är nu vet jag faktiskt inte.
Trandansen har vi besökt även den fina ostbutiken, men Julmarknad i oktober, det var tidigt. Grynkorv förknippar jag med Povel Ramel hihihi och vi har inte ätit den sortens korv.
SvaraRaderaKram
Kul att ni besökt Trandansen och Falbygdens Ost, som antagligen är våra mest besökta platser för turister.
RaderaSom jag skrev i kommentaren ovan kanske det inte går att köpa Grynkorv i Stockholm, men numera sitter en Magnus Johansson på Hotell Skeppsholmen på Tallrik 8 i Grynkorvsakademin, eftersom han var den förste Stockholmskrögare, som visade ett brinnande intresse för Grynkorv (allt enligt Grynkorvens Vänners hemsida www.grynkorv.se)
taranim_ba Kim Chandler https://wakelet.com/wake/l_pwDRj-vkJkD5Nv5AipS
SvaraRaderadielowloudons